Uitvoering van infiltratieproeven
Hooghoudt boorgatmethode
Voorafgaandelijk aan de infiltratieproef wordt reeds een boorprofiel gemaakt.
Vervolgens wordt er een handboring uitgevoerd tot minstens 30 cm onder de grondwatertafel en minstens 10 à 15 cm boven een grondlaag met andere lithologie. De diepte van het boorgat is afhankelijk van de grondwatertafel, de dikte en de doorlatendheid van de grondlagen.
Men meet de diepte van het boorgat en wacht men tot de grondwatertafel zich stabiliseert.
Nadat de grondwatertafel terug stabiel is, meet men de grondwaterstand.
Om de waterdoorlatendheid te bepalen, verwijdert men nu het grondwater uit het boorgat en bekijkt men hoe snel het grondwater stijgt. Men behulp van formules/nomogrammen wordt de stijgsnelheid van het grondwater vertaalt in de een gemiddelde K-waarde.
Herhaal de meting minstens 1x, indien de resultaten sterk verschillen moet de meting meerdere keren herhaald worden.
Omgekeerde Hooghoudt boorgatmethode
De uitvoering is dezelfde als bij de Hooghoudt methode echter wordt er hier geen water onttrokken aan het boorgat maar toegevoegd.
Om de waterdoorlatendheid te bepalen, wordt bij de omgekeerde boorgatmethode gekeken hoe snel het grondwater daalt. Hieruit kan men dan via formules de K-waarde afleiden.Uitvoering van infiltratiestudies
De nieuwe verordening hemelwater goedgekeurd op 5 juli 2013 stelt dat bij het bouwen, herbouwen of uitbreiden van overdekte constructies en verhardingen het verplicht is om minimaal de voorschriften voor de infiltratie, buffering en lozing van niet-verontreinigd hemelwater afkomstig van verhardingen en overdekte constructies na te leven. Onder andere moet men nagaan of het hemelwater ter plaatse kan infiltreren in de bodem. Hierbij kan TEC nv u bijstaan met het uitvoeren van een infiltratiestudie.
Bij het uitvoeren van een infiltratiestudie wordt er eerst een voorstudie op basis van omgevingskenmerken, geologie, hydrologie en hydrogeologie en bodemkaarten van het terrein uitgevoerd. Naast een uitgebreide voorstudie worden er dan ook voldoende infiltratieproeven uitgevoerd.
Aan de hand van de interpretatie van de resultaten van de infiltratieproeven, de terreinobservaties en de uitgebreide voorstudie wordt de doorlaatbaarheid van de bodem geëvalueerd en wordt een gefundeerd advies gegeven met betrekking tot het toepassen van de geschikte infiltratievoorzieningen.
Beperkte rapportage:
- Resultaten uitgevoerde proeven
- Evaluatie doorlaatbaarheid
- Advies voor infiltratievoorzieningen
Uitgebreide rapportage:
- Resultaten uitgevoerde proeven
- Evaluatie doorlaatbaarheid
- Gefundeerd advies voor infiltratievoorzieningen conform code van goede praktijk
(o.b.v. omgevingskenmerken, geologie, hydrogeologie, hydrologie en bodemkaarten)
Industriepark Rosteyne 1
9060 Zelzate
Tel. 09 342 81 18
Fax 09 342 85 80
Mail info@groupvanvooren.com.